Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Οι μαθητές της Δ2 και του Β1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς

 Η Δ2 και το Β1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς
Στις 5 Φεβρουαρίου εμείς τα παιδιά του Δ2 μαζί με τους μαθητές του Β1 επισκεφθήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μας. Το αρχαιολογικό μουσείο του Κιλκίς λειτουργεί από το 1972 και ιδρύθηκε με σκοπό να συγκεντρώσει στις αίθουσες του τα διάφορα, τυχαία κυρίως ευρήματα του νομού που προέρχονταν τον καιρό εκείνο από παραδόσεις ιδιωτών .

Με τις συστηματικές ανασκαφές στο νομό, οι αίθουσες του εμπλουτίστηκαν με νέα ευρήματα. Το κτίριο του Μουσείου χωρίζεται σε τρεις αίθουσες με χρονολογική κατά το δυνατό διάταξη. 
Μπαίνοντας στο μουσείο συναντήσαμε τον προθάλαμο, όπου εκτίθενται ευρήματα προϊστορικής περιόδου. Σύμφωνα με αυτά που είδαμε, αλλά και με όσα μας είπε η υπεύθυνη του  μουσείου στην πρώτη αίθουσα ξεχωρίζουν τα είδωλα από τον οικισμό της Κολχίδας, καθώς και η συλλογή προϊστορικών εργαλείων του ίδιου οικισμού. Σε κάποια άλλη προθήκη πάλι στον προθάλαμο είδαμε διάφορα χάλκινα κοσμήματα της εποχής του Σιδήρου.
Στη δεύτερη αίθουσα του μουσείου εκτίθεται διάφορα τεφροδόχα αγγεία και κτερίσματα, όπλα, διπλοί πελέκεις και στις γωνίες της αίθουσες γίνεται αναπαράσταση του τρόπου ταφής των τεφροδόχων αγγείων.    

Περνώντας στην τρίτη αίθουσα του μουσείου εντυπωσιαστήκαμε από τον κούρο της Ευρωπού. Πρόκειται για ένα άγαλμα νεαρού άνδρα που χρονολογείται στα τέλη του 6ου αιώνα π.χ. Πιο κάτω στο τμήμα του Παλατιανού εκτίθενται ευρήματα και εργαλεία από τις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής.  
Στην ίδια αίθουσα, πάλι από την περιοχή του Παλατιανού, πάνω σε βάθρο ήταν τοποθετημένα τέσσερα μεγάλα αγάλματα. Αυτά τα αγάλματα προέρχονται από ένα ταφικό κτίριο που ανασκάφθηκε στο Παλατιανό. Ίσως να τοποθετήθηκαν πάνω στο τάφο για να τιμηθούν τα μέλη κάποιας οικογένειας του 2ου αιώνα π.χ.  
Η επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό μουσείο ήταν ωφέλιμη για μας αλλά και για τους μικρότερους μαθητές. Μάθαμε πώς ζούσαν οι άνθρωποι πριν χιλιάδες χρόνια και ποιος ήταν ο πολιτισμός τους. Νιώσαμε περήφανοι για όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα, που ήρθαν στο φως μετά τις ανασκαφές στην περιοχή μας.
                                                                                                                    Λέξεις κλειδιά : Αρχαιολογικό Μουσείο,Κούρος,Κολχίδα,τεφροδόχα, Ευρωπός,κτερίσματα,αγγεία,αγάλματα, ανασκαφές, γυάλινα, πήλινα, χάλκινα.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου